Interpellation om Yttre hemtjänst

Trädgård

Interpellation till socialnämndens ordförande angående behovet av att återinföra Yttre hemtjänst som en insatsform till personer över 65 och till personer som har en funktionsvariation.


Fixartjänst samt snö- och halkbekämpning erbjuds idag som en insatsform för de som har en funktionsvariation eller är över 65 år.
När arbetet var igång med Yttre hemtjänst, utfördes till exempel gräsklippning, uppsamling av frukt, enklare träd- och buskansning,
När insatsformen fanns, så fanns det uppemot 80 äldre som fick hjälp att bo hemma med detta extra stöd.
Vi i Vänsterpartiet har gjort en marknadsanalys om kommunens yttre hemtjänst skulle konkurrera med marknaden/branschen. Ingen av de företag, inom Vara kommun, som säljer motsvarande tjänst, trädgårdstjänster ser någon konkurrens utan alla ser kommunens yttre hemtjänst som ett komplement.

Min fråga till socialnämndens ordförande är följande:

Vad gör socialnämndes ordförande för att återinföra yttre hemtjänst som en kommunal service och insats för de som har en funktionsvariation eller är över 65 år?

Vad gör socialnämndens ordförande för att Enheten för arbete, sysselsättning och integration, AME får mer personal, genom OSA-anställningar, som kan handleda och vara chaufförer för arbetslag som får utföra tjänsterna i yttre hemtjänst?

 

 

Vänsterpartiet i Vara

 

Egon Frid (V)
kommunfullmäktigeledamot

Egon Frid

Svaret från Elin Härling (SD) är att hon gör ingenting för att personer över 65 år och att personer som har en funktionsvariation kan få stöd och hjälp genom yttre hemtjänst!

”2024-10-26
Interpellationssvar: Angående behovet att återinföra yttre hemtjänst som en insatsform till personer över 65 och till personer som har en funktionsvariation.
Jag gillar att vara rak och ärlig, och det raka och ärliga svaret på dina frågor är att jag gör i nuläget ingenting för att införa yttre hemtjänst.
För mig är det viktigast att i första hand utföra det vi är skyldiga till, att göra det med kvalitét, med välmående brukare, anställda, anhöriga och invånare. Det som ingår i vårt huvuduppdrag, vår kärnverksamhet.
Det finns delar vi behöver komma tillrätta med,
Vi vet att vi har det kämpigt med sjuktalen, där arbetar vi med att komma till rätta med den delen.
Vi vet att vi har placeringar som ingen av oss säkerligen önskar att vi skulle behöva, men som i vissa fall är enda alternativet.
Vi vet också att den nya socialtjänstlagen är på gång och även om tanken där är att de förändringar som den innebär inte ska kosta mer, så tror jag att de flesta av oss håller med om att förändringar i en organisation innebär påfrestningar på olika vis, innan man ser resultatet.
Jag resonerar som så, att när vi kommit till rätta med de delar vi kan påverka, genom att vi fortsatt jobba förebyggande för att få mer självständiga och delaktiga individer i vår kommun och när vi utför det som är vårt huvuduppdrag på ett kostnadseffektivt sätt. Det är då vi kan börja vidga vyerna.
Det är av den anledningen som det är viktigt för mig att se över de verksamheter och enheter där budgeten inte alltid går ihop, vad är anledningen? Vad kan vi göra mer kostnadseffektivt men fortsätta behålla kvalitén och det goda resultat vi har i våra verksamheter? Det är DÅ vi kan besluta om och fokusera på var vi ska satsa extra medel för att ge anställda och invånare en guldkant på tillvaron.
Jag vet om att AME arbetar bra och intensivt, med just de mål som du nämner att enhetens huvuduppgift är, att stötta invånare som behöver hjälp med just arbete, sysselsättning och integration. Här är inte vår uppgift att tillsätta fler tjänster, eller bedriva egen verksamhet där vi har företagare inom området.
I December 2023 så beslutade socialnämnden, att lägga ner verksamhet likt den du nämner, AME:s trädgårdstjänst. Vad det gäller den omorganisationen har jag inte fått till mig några reaktioner från de invånare som nyttjade denna tjänsten.
Som grund till att frågan lyftes angående avveckling av AMEs trädgårdstjänst, fanns bland annat den information som vi tog del av, angående det ökade antalet klagomål och krav på den nivå som brukarna efterfrågade. Att tillsätta fler tjänster för att kunna säkerställa kvalitén, exempelvis genom OSA-anställningar, är jag osäker på om det ger det resultat som brukarna förväntar sig.
Vad det gäller den av Vänsterpartiet utförda marknadsanalys, så ser vi fram mot att om möjligt skriftligen ta del av det underlag som tagits fram, för eventuella framtida diskussioner i den ställda frågan.
Jag tänker som så, att om AME och vår kommun förstärker samarbetet ytterligare med företag som erhåller bland annat sådana här tjänster, och även med andra företag, så kan det resultera i att företagare kan utöka sin verksamhet genom att ta in anställda som blivit inskrivna hos AME. Vi har sett goda resultat i de samarbeten vi redan har med företagare.
Dessutom behöver vi som kommun i det läget inte lägga ner det administrativa arbete som det skulle innebära och vi är då inte heller konkurrenter inom området, att värna om våra företagare och näringsliv är också viktigt för mig.

Elin Härling (SD)
Socialnämndens ordförande”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *