Stora behov kvarstår av att utveckla kollektivtrafiken i hela regionen!

Reflektioner från Kollektivtrafiknämnden (KTN) våren 2019

Min erfarenhet av KTN sedan tidigare är att det funnit en ganska stor samsyn över behovet av att utveckla kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland samt stärka resenärernas nytta och nöje av att resa kollektivt, s k kundnöjdhet.
Är nu snudd på chockad över den snabba förändringen som sker, där nästan all fokus hos ledamöterna, även S, läggs på hur intäkten per resa kan ökas och hur vi kan ”tvinga” resenärerna att avisera för att påvisa att biljetten är betald samt hur vi utvecklar biljettkontrollen.
Att Västtrafik har intresse i att fokusera på hur intäkterna ökas kan jag förstå men denna intresseförskjutning bland politiken är för mig obegriplig.
När jag var som mest upprörd vid ett sammanträde tidigare i år bad jag de ledamöter i KTN som ville fokusera på biljettkontroll, ökad intäkt per resa och aviseringstvång att söka sig till Västtrafiks styrelse.
Jag har inför dagens sammanträde med KTN bestämt mig för att inte bli arg och åka hem med ett hyfsat blodtryck. Även idag fick jag dock framföra att KTN måste ha ett annat fokus än Västtrafiks tjänstemän och politiker. KTN måste ha ett bredare fokus i att se nyttan med kollektivtrafiken och behovet att att den förstärks och utökas i helga regionen!
Vårt främsta arbete nu i KTN är ett revideringsarbete av Trafikförsörjningsprogrammet för 2021 – 2024 och uppdraget till Västtrafik 2020 – 2021.
Vi kommer från V:s sida att hålla fanan högt men det är viktigt att vi tillsammans använder våra möjligheter till påverkan och att framhålla det stora behovet av att utveckla kollektivtrafiken i hela regionen!
Det verkar dock från alla andra att det ekonomiskt ansvarstagande med tanke på regionens finanser som enbart ska gälla!

När det gäller 3 zoner så ligger tidsplanen fast om införande november 2020. En diskussion pågår om zongränser och kriterier för s k omlottzoner som ska vara positiv för resenären att kunna tillgodogöra sig ”rätt” zon. T ex driver Orust och DKR Fyrbodal frågan om omlottzoner för främst 2 hållplatser vid Varekil och det finns ett antal identifierade omlottzoner/omlotthållplatser. Troligtvis blir det så att Kollektivtrafiknämnden får besluta om kriterierna och att Västtrafiks styrelse beslutar om de specifika hållplatserna.

Frågor som jag kommer att driva särskilt är trafiken och turtätheten på våra regionala banor och då Älvsborgsbanan mellan Uddevalla och Borås via Vara och Herrljunga. Kommunernas tillköp av seniorkorten som får en helt ny betydelse genom nya zonsystemet och det är dags att regionen tar över seniorkortet från kommunala tillköpen. Gäller dock att hitta minsta gemensamma nämnare med det borde bli från 65 år och hela dygnets trafik. Trafiken på landsbygden genom Närtrafiken och anropsstyrd trafik som måste utvecklas på kvällar och helger i hela regionen.
Är det fler konkreta idéer som ni stöter på som kan drivas från vår sida i V som inspel och krav i arbetet med Trafikförsörjningsprogrammet så mottages detta tacksamt.

Utöver mitt uppdrag i Kollektivtrafiknämnden så representerar jag KTN i Delregionala kollektivtrafikrådet i Fyrbodal och Stadstrafikforum i Uddevalla och Trollhättan – Vänersborg. Kommer det upp synpunkter från dessa områden så mottages även dess tacksamt.

Trevlig sommar!

Egon


Med vänlig hälsning

Egon Frid
Barnegatan 13
534 30 Vara
egon.frid@telia.com
0512 – 161 64
070 – 636 58 41

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *