Parkeringsavgiften bör ingå i egenavgiften vid sjukvårdsbesök

Egon Frid tycker att ersättning för parkeringsavgifter ska ingå som en del av sjukresorna, för den som måste ha egen bil. Det tycker inte moderaterna.

Publicerat av Vänsterpartiet Västra Götaland den 24 oktober 2017

Bra om alla skulle kunna åka kollektivt till sjukvården men många patienter behöver av olika skäl åka med privat bil till vårdbesöket. Alla med sjukresa betalar en egenavgift på 60 kr per enkelresa. (Taxi, specialtransport och sjuktransport kostar 150 kr enkel resa i egenavgift.) Nu börjar det bli kostsamt att parkera vid sjukhusen. Därför bör parkeringsavgifter ingå i reseersättningen vid sjukresa med privat/egen bil.

Fråga till servicenämndens ordförande:

”Vi har vissa patientgrupper och patienter som måste välja egen bil som sjukresa till sitt sjukbesök på våra sjukhus i regionen.
Dessa ersätts idag med 15 kr per mil minus egenavgiften på 60 kr. Flera personer/patienter som gör dessa egna resor har fått dyrare kostnader genom parkeringsavgifterna vid våra sjukhus. Det kan handla om kostnader upp mot ca halva egenavgiften på 60 kr.
För att se till de speciella behov som vissa patientgrupper, har och som motiverar de personer att åka sjukresa med egen bil, bör parkeringsavgifterna vara motiverade att ingå i ersättningen för sjukresor.

Vill därför fråga ordföranden för servicenämnden:
Med anledningen av införandet av parkeringsavgifter vid flera av våra sjukhus i regionen och höjningen av parkeringsavgifterna på en del sjukhus är du som ordförande beredd att titta på hur ersättningen av sjukresor med egen bil kan inkludera ersättning av parkeringsavgiften?”

Egon Frid (V)

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.