Beställar- utförarmodellen kritiseras på Regionfullmäktige av revisorerna, jag och V delar kritiken

Inledningsvis vill jag framföra respekt till revisorerna och respekt för revisorernas kritik av beställar- utförarmodellen. Dessutom naturligtivs visa frågan den ödmjukhet den är värd för hur komplex frågan och problemet är!
Skälet för att revisorerna vill aktualisera hur beställar-utförarmodellen fungerar är dels bristerna i beställar- utförarmodellen och de ökade svårigheterna att tillämpa modellen, dels svårigheterna för regionfullmäktiges möjligheter att ansvarspröva nämnder och styrelser.
Regionfullmäktige är befolkningens representanter men det finns ändå skäl att påpeka att HAR regionfullmäktige svårt att med vår ansvarsprövning så är det än svårare för befolkningen för sin del att utkräva ansvar för fattade beslut på olika nivåer i beställar- utförarmodellen.
Vi måste ha i beaktande att den lokala decentraliserade modell med medborgarföreträdare är och ska vara fundament i den politiska organisationen. En sak att beakta ytterligare inför en ännu större region som verkar vara i faggorna.
Önskar att regionstyrelsen tar problemet på större ansvar än förslaget till beslut från regionstyrelsen, jag har inget annat yrkande men vill medskicka att det krävs mer av revisorernas kritik än att notera kritiken och ”gömma” frågan i nästa politikergrupp.

Egon Frid
regionfullmäktigeledamot (V)

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.