Vänsterpartiet presenterade sin skuggbudget!

En bostadsfond och investeringsstöd för byggande av hyresrätter!
I fredags presenterade jag, Egon Frid, vänsterns skuggbudget i Skara. Detta skedde i Domprostebyn, etapp 2. Denna etapp har inte kunnat byggas p g a regeringen stoppat investeringsstödet till byggande av hyresrätter.
Vänsterpartiet föreslår i sin skuggbudget att en bostadsfond inrättas som innebär en långsiktig statlig bostadsfinansiering för byggande av 40 000 lägenheter per år varav 20 000 ska vara hyresrätter. Dessutom ska fonden finansiera renovering av 65 000 lägenheter per år bland det s k miljonprogrammet. Bostadsfonden ska byggas upp under 10 år och varje år lånar Riksgälden upp 10 miljarder. Investeringsstödet är det viktigaste skälet för att det ska kunna byggas hyresrätter i Skara och att Domprostebyns andra etapp också ska kunna byggas berättade jag bland annat i Skara.


Andra viktiga punkter i vänsterns skuggbudget:
Vänsterpartiet vill anställa 25 000 fler i äldreomsorgen, 8 000 i förskolan och 5 000 lärare i grundskolan. Det föreslår partiet i sin skuggbudget. – Vi vill minska storleken på klasserna i skolan och barngrupperna i förskolan, samtidigt som vi vill öka kvaliteten i äldreomsorgen. Då måste vi anställa fler, säger Egon Frid.
– Men om vi vill locka fler till yrken i välfärden, i folknära jobb, så måste vi också höja lönerna, säger Egon Frid, bostadspolitisk talesperson (v).
Vänsterpartiet avsätter tio miljarder under fyra år för att höja kvinnors löner i offentlig sektor. Kommuner som når resultat i arbetet med att utjämna löneskillnader ska gynnas. Genom individualiserad föräldraförsäkring får kvinnor en starkare position på arbetsmarknaden.
– Regeringen straffar deltidsarbetslösa kvinnor med försämrad a-kassa. Vi lägger istället förslag för trygga heltidsjobb. Vi föreslår en lag om rätt till heltid, samtidigt höjer vi arbetsgivaravgiften för timanställningar och behovsanställningar. Det ska löna sig med trygga jobb, säger Egon Frid.
Budgeten innehåller en rad rättvisereformer: garantipensionen höjs med 300 kronor i månaden, studiemedlet höjs med 1 200 kronor i månaden, och taket i a-kassan höjs från 680 till 916 kronor per dag.
Vänsterpartiet föreslår att en procent av BNP ska avsättas till klimatåtgärder 2010. Vi satsar på klimatbistånd, kollektivtrafik och energieffektivisering. Våra satsningar på havsmiljö och biologisk mångfald är avsevärt större än regeringens. Med en utökad grön skatteväxling 2008-2010 minskar vi klimatpåverkan, samtidigt sänker vi skatter för låginkomsttagare och dem som bor i glesbygd.
– Vi höjer skatten för högre inkomster och bolagsskatten. Samtidigt säger vi nej till jobbskatteavdraget som är fördelningspolitiskt orättvist och som leder till ökade skillnader mellan kvinnor och män, säger Egon Frid.
Möjligheten till skatteavdrag för hushållsnära tjänster ska avskaffas. Vänsterpartiet säger nej till att slopa den statliga fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. I motionen utformas fastighetsskatten utifrån 2006 års regler, med de begränsningsregler som då gällde.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.