Social dumpning av konsumentregler

Interpellation till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) om social dumpning av konsumentregler av Egon Frid (v).
Det har kommit till min kännedom att EU-parlamentet har för avsikt att harmonisera konsumentlagstiftningen i EU. Parlamentet röstade nyligen om kommissionens så kallade grönbok om en översyn av EU:s konsumentregler. Majoriteten i parlamentet vill komplettera dagens minimilagstiftning med ett krav på ömsesidigt erkännande. Det innebär att Sverige även fortsättningsvis kan ha strängare konsumentskyddslagar än andra EU-länder men att vi inte har rätt att tillämpa våra strängare krav på företag i andra medlemsstater, om reglerna begränsar den fria rörligheten för varor eller tjänster. Detta riskerar att leda till att företag aktivt väljer att etablera sig i EU-länder med svag lagstiftning till skydd för konsumenter för att på så vis slippa undan den svenska lagstiftningen. Konsekvensen av detta blir en social dumpning av konsumentskyddet.
Med anledning av det som framförts ovan vill jag ställa följande fråga till ministern:
Vad avser ministern att göra för att garantera att den svenska konsumentlagstiftningen även fortsättningsvis ska erbjuda ett starkt och tillfredsställande skydd för konsumenterna?
Svar och interpellationsdebatt i kammaren 071026!

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.