Kommundagar med vänsterpartiet i Skåne

Vidgade klyftor och utanförskap i det borgerliga Sverige och vad innebär förändringarna i arbetsmarknads- och bostadspolitiken för kommunerna och hur ska vänstern agera?
Detta diskuterade riksdagsledamöterna Marianne Berg och Egon Frid, kommunalrådet Anneli Philipson, Malmö, och Anders Neergaard, integrationspolitiskt ansvarig i partistyrelsen under lördagen på vänsterpartiets kommundagar i Malmö.


Vänsterpartiets bostadspolitik är kanske tillsammans med skolpolitiken där vänstern är tydligast med sina alternativ till alliansregeringen och även gentemot socialdemokraterna. En nationell ansvarsfull bostadspolitik är oerhört viktig för allas rätt till bostad. Det är också viktigt för en bra integration där det måste bli ett ansvar för alla kommuner i Sverige att bygga bostäder och ta emot flyktingar då detta förbättrar flyktingmottagandet och intergrationen för främst flyktingarna.
Det är orimligt att tro att vi kan klara bostads byggandet enbart genom att bygga efter marknadsbehoven i Stockholm, Göteborg och Malmö. Detta driver upp kostnaderna och hyrorna och driver bort vanliga löntagare och utsatta grupper från att få möjlighet till att bo där.
Rätten till ett arbete och rätten på jobbet är tillsammans med rätten till bostad bland det viktigaste för människorna i Sverige. Idag gäller denna rätt inte alla och alliansregeringens politik driver fram låglönejobb och höga boendekostnader. Hur ska denna ekvation gå ihop?
Vänsterpartiets förslag och lösningar bygger på avtalsenliga löner och bostäder efter behov och med boendekostnader som vanliga löntagare kan klara.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.