Debattsvar om poliser

I skaraborgspress, i slutet av maj och början av juni, påstår Cecilia Widegren och Ulf Sjösten (m) felaktigt att Vänsterpartiet vill se nedskärningar i rättsväsendet. Under den förra mandatperioden ökade vi tillsammans med (s) och (mp) rättsväsendets budget till historiskt stora nivåer. Och vi föreslår fortsatta förstärkningar av budgeten, tvärtom mot vad Cecilia Widegren påstår. Låt vara att vi inte vill se lika stora förstärkningar som Cecilia Widegren, men låt då diskussionen handla om detta. Det är ohederligt av dem att påstå att vi föreslår nedskärningar. Vänsterpartiet satsar också på polisen!


Om resursbrist var enda sättet att få ett effektivare rättsväsende så borde alltså den största ökningen av rättsväsendets budget någonsin ha gett stora resultat. Men nu är det tyvärr inte så på alla håll. Ett exempel på detta är hos polisen, där pengarna bör kunna användas på ett betydligt effektivare sätt, vilket vi vill att man ska utreda. Vi vill också påpeka att under de senaste åren har polisen haft ett överskott som inte har använts till fler poliser i Lidköping.
Det viktigaste brottsförebyggande arbetet drivs genom insatser på välfärdens och socialpolitikens område, enligt oss och den större delen av den kriminologiska expertisen. Polisen kan aldrig låsa in alla som begått ett brott. Detta är dock inte moderaterna intresserade av att ta till sig, men Vänsterpartiet har desto större satsningar som skulle innebära ett effektivare arbete för att minska antalet brott som uppstår, istället för att bara sträva efter att reagera på redan begångna brott.
Vad vi är helt överens om är att polisen har en stor och viktig roll i att förebygga och stävja brott i samhället och måste finnas som en naturlig del hos oss invånare och i kommunerna för att tidigt kunna agera på all form av kriminalitet.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.