Drogpolitiskt konferens 11 maj

Vänsterpartiet håller en Drogpplitiskt konferens i riksdagen den 11 maj. Inför denna konferens har en grupp inom vänsterpartiets riksdagsgrupp tagit fram en rapport ”Knarkare är också människor”. Denna rapport presenteras och diskuteras på konferensen. Ett förslag som släppts till pressen innan konferensen är ett förslag i rapporten att avkriminalisera eget bruk av narkotika.


Vänsterpartiet röstade emot kriminaliseringen av det egna bruket av narkotika i riksdagen 1988. Vänsterpartiet var också kritisk till den skärpning av straffet för brottet 1993. Därefter har inte vänsterpartiet genom motioner i riksdagen ifrågasatt kriminaliseringen. Detta bör ses som att vänsterpartiets politik i frågan är att vänsterpartiet har accepterat att även det egna bruket av narkotika ska vara kriminellt.
Det är därför olyckligt att gruppen och rapporten föreslår en avkriminalisering. Denna lagstiftning behövs som en viktig del i att hjälpa missbrukare till vård och behandling. Att de inte får det idag beror inte, enligt mina erfarenheter, på kriminaliseringen i sig utan på stora besparingar inom all fom av missbruksvård inklusive narkomnavården.
Min tankar och åsikter utvecklar jag mer i en artikel här på bloggen.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.