Artikel i City

Lätta bördan för överskuldsatta
Man räknar med att det finns 16 000 evighetsgäldenär – människor som inte kan betala av sina skulder under överskådlig tid.
Antagligen är antalet mycket högre, skriver Egon Frid, riksdagsledamot, v, och Lotta Lagnander, ordförande föreningen Fattiga riddare. De föreslår elva punkter för att göra livet drägligare för de skuldsatta.


Alla verkar vara överens om att överskuldsättningen är ett allvarligt samhällsproblem. Trots det vill inte regeringen göra något åt saken. Allianspartierna verkar mer intresserade av att moralisera över det faktum att många personer i Sverige i dag inte förmår betala sina räkningar. Personer som har fått sin ekonomi och sina liv förstörda till följd av arbetslöshet, långtidssjukskrivningar och skilsmässor. Problemet ligger inte i att människor inte vill betala sina räkningar.
Vi vet att de allra flesta vill göra rätt för sig. Vi talar om personer som tvingas leva på existensminimum år efter år utan någon egentlig möjlighet att bli av med sina skulder. Vi talar om människor som vräks från sina hem till följd av obetalda hyror och som sedan tvingas ut i hemlöshet då de inte kan få något nytt kontrakt. Vi talar om föräldrar som har försörjningsansvaret för barn som tvingas växa upp i fattigdom. Det borde vara uppenbart för alla att ingen människa frivilligt väljer ett sådant liv framför att försöka betala sina räkningar!
Som evighetsgäldenär räknas den som inte kan betala av sina skulder under överskådlig tid. Man räknar med att de var 16 000 förra året. Men vi vet att antalet personer med betalningsförelägganden hos Kronofogdemyndigheten var över 700 000. Det finns all anledning att tro att antalet personer som i praktiken inte kommer att kunna betala av sina skulder under en livstid är mycket stort.
Begreppet evighetsgälden är används i själva verket för att dölja att överskuldsättningen är ett mycket stort samhällsproblem. Vi saknar kunskap om hur många barn som i dag växer upp med föräldrar som är föremål för utmätning. Alla försök att få regeringen att göra en beräkning av antalet barn med överskuldsatta föräldrar har varit förgäves. Trots att alla är överens om att det är en usel start på livet för ett barn att växa upp i fattigdom.
Det är populärt att tala om att människor måste ta ansvar för sin ekonomi och sina lån men ansvaret måste rimligtvis vara ömsesidigt. Vi har ett antal gemensamma krav som om de genomfördes skulle göra livet drägligare för överskuldsatta människor och deras barn.
Elva krav för att göra livet drägligare för skuldsatta:
1. Lagstifta om statliga saneringslån och sociala lån.
2. Inför absolut preskriptionstid för privatpersoners skulder.
3. Förbjud lån till ockerräntor.
4. Förbjud sms-lån.
5. Sänk beloppsgränsen för när en förenklad kreditprövning får ske.
6. Betalningsanmärkningar gentemot privatpersoner ska kvarstå i ett år i stället för tre år.
7. Betalningsanmärkningar som registrerats felaktigt ska bli lättare att radera.
8. Strama upp inkassobolagens indrivningsverksamhet.
9. Sänk kostnaden för betalningspåminnelser och kravbrev.
10. Öka förbehållsbeloppet vid utmätning.
11. Utred hur många barn som växer upp med föräldrar som är föremål för utmätning.
Egon Frid
riksdagsledamot, v, i civilutskottet
Lotta Lagnander
ordförande föreningen Fattiga riddare
Av Debatt City
debatt@city.se
URL till denna sida: http://www.city.se/Nyheter/1.656485
Publicerat 27 april 2007
Uppdaterad 27 april 2007

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.