Uppdrag Granskning

Det året Janne Josefsson var aktuell som årets svensk röstade jag för att han skulle bli det. Jag jobbade då på Socialtjänsten i Falköping och fick många blickar på mig för att jag valde honom framför att försvara socialtjänsten. Janne Josefsson har gjort mycket för att lyfta fram rättsäkerheten i Sverige och utsattas situation.


Det jag tycker är bra med Janne Josefsson granskning av socialtjänsten och myndigheternas arbete och verksamheter är att socialtjänsten inte ska kunna undantas från granskning. Dessutom behöver hela myndighetssverige inklusive hela socialtjänstsverige träna på att granskas och möta media utan att reflexmässigt hamna i försvarsställning. Detta har Janne Josefsson bidragit till en förändring med genom sin journalistik. Nämnas bör att det är flera journalister som likt Janne Josefsson har drivit sociala viktiga frågor.
Men framförallt så handlar Uppdrag Granskning och liknande program om att lyfta upp enskilda människors rättstrygghet och rättsäkerhet och påvisa att så inte är fallet idag. I denna debatt måste vi från många håll tydligt inta ett medborgarperspektiv och inte ett myndighetsperspektiv. Det är lätt som anställd inom socialtjänsten att av olika anledningar bli lojal med sin myndighet och att detta går före att företräda den enskildes rättigheter. Detta ansvar måste också diskuteras samtidigt som vi diskuterar journalisternas ansvar och givetvis myndigheternas och i sista änden – politikernas ansvar att säkerställa medborgarnas rättsäkerhet och rättstrygghet.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.