RFSL-Kongress i Skövde

På lördagen den 31 mars hade jag möjligheten att besöka RFSL när de hade sin kongress i Skövde. Jag fick den stora äran att delta på deras middag på Bogrens och innan middagen fick jag träffa och hälsa på stora delar av RFSL:s förbundsledning på Sören Anderssons hotellrum.


Vänsterpartiet presenterar ny hållning
Lars Ohly (v) som bjudits in för att tala under RFSL:s kongress presenterade i sitt tal på lördagen partiets nya hållning i frågan om äktenskapslagstiftningen. En flirt som tog skruv och som fick RFSL:s ordförande Sören Andersson att, på uppmaning av de församlade kongressdeltagarna, ge Ohly en ordentlig kyss.
S%C3%B6ren%20och%20Lasse.gif
Sören Andersson gav Lars Ohly en kyss.
Foto: Mathilda Piehl
– Om vi hade varit med och vunnit valet 2006 hade vi gjort allt för en äktenskapslagstiftning som fullt ut upphäver den diskriminering som idag sker genom att vissa människor förvägras rätten till äktenskap, inleder partiledaren.
Enligt äktenskapsutredningens förslag, som nyligen presenterades, blir kyrkans vigselrätt kvar. Någon vigselplikt kommer däremot inte att föreslås. Vänsterpartiets linje har tidigare varit att vigselrätten ska tas bort från de religiösa samfunden och istället ersättas med civiläktenskap som kan kompletteras med en religiös ceremoni.
– Utredningen går i rätt riktning, men problemet är att det fortfarande finns en möjlighet att diskriminera, kommenterar Ohly.
– Där måste vi fortsätta kampen. Det får aldrig vara så att ett samfund får använda sin religiösa tro för att rättfärdiga förtryck och diskriminering. Därför bör inte vigselrätt ges till samfund. RFSL:s krav på att vigselrätt ska ges enbart till den som är beredd på att ställa upp på att viga alla personer som har rätt att vigas till äktenskap är riktigt, fortsätter han.
Därför har Vänsterpartiet nu ändrat uppfattning, deklarerar Ohly.
– Vi ställer oss bakom ert krav på en ickediskriminerande lagstiftning, säger han.
– I frågor om sexuellt likaberättigande ska ni känna att ni har en mycket trofast partner i alla delar för att bekämpa den heteronorm som förminskar oss alla, avslutade han.
Som ett bevis på detta passade Ohly på att överlämna en (bröllops)tårta till Sören Andersson, som i sin tur passade på att ge Ohly en puss. Två initiativ som möttes av rungande applåder från de församlade på kongressgolvet.
Läs mer om RFSL här.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.