Debatt med Företagarna i Skene

I bästa vårväder for jag till Skene för medverkan på Företagarnas seminarium i Kunskapens Hus.
Skene%20070331.jpg
Den näst sista punkten i programmet var en debatt om vad det politiska systemet kan och bör bidra med och representerade var Johan Kreicbergs Företagarna samt fyra riksdagspolitiker; Egon Frid, oppositionen, och Jan Ericson, Kerstin Hermansson samt Ulf Sjösten, alliansen.


Referat från seminariet
”Vill du växa” i Kunskapens Hus i Skene.
Seminariet hade två delteman; mötet mellan arbetssökande och företag samt mötet mellan utbildningssystem och företag. Efter en kort inledning av Lennart Stenman ordförande i Företagarna Västra Götaland tog moderatorn Åsa Lindell Byström tf regionchef över ordet.
Den första programpunkten på temat mötet mellan arbetssökande och företag var Johan Kreicbergs, chefsekonom på Företagarna som pratade om kompetensbristen som ett tillväxthinder för småföretagare. Enligt Företagarnas ”småföretagsbarometer” utgör just arbetskraftsbrist det största hindret för tillväxt bland Sveriges små företag.
Johans tankar följdes upp av Lisa Gramnäs som startat företaget Repairshop och upplevt att det var otroligt svårt att hitta den kompetens hon behövde trots kontakter med AMS och bemanningsföretag. Därefter fick AMS med generaldirektör Bo Bylund i spetsen chans att ge oss en inblick i kommande åtaganden för AMS ur ett nationellt perspektiv. Michael Leufkens, länsarbetsnämnden stod för det regionala perspektivet och Arne Larsson från arbetsförmedlingen i Mark det lokala.
AMS förordade fler möten och forum för att bättre kunna stötta just små företagare.
Nästa programpunkt var ”Från brandkårsutryckning till medveten process” där Elisabeth Henriksson från Solberg pratade om hur man bör arbeta med kompetensförsörjning i småföretag. Elisabeths definition av kompetens var:
Förmågan att lösa en uppgift genom kunskap x erfarenhet x vilja
Med tidigare programpunkter fastetsade i minnet kom vi till andra temat för dagen som var mötet mellan utbildningssystem och företag. Först konstaterades att redan förskoleklasser kan göras medvetna om företagande varpå Ung Företagsamhet tog över scenen. Fem gymnasieelever berättade om sina företag och idéer kring bland annat hur man skriver en affärsplan, planerar en effektiv marknadsföring samt hur man sätter samman en monter som lockar besökare. Efter gymnasiestudierna finns det många som väljer att fortsätta studera och inom denna värld agerar BAAMM som under seminariet representerades av Johan Wikander. BAAMM är ett sätt för företag och högskolestudenter att mötas både i verkligheten och på nätet för att samarbeta med allt från praktik och mindre projekt till examensarbeten och jobb.
Den näst sista punkten i programmet var en debatt om vad det politiska systemet kan och bör bidra med och representerade var Johan Kreicbergs Företagarna samt fyra riksdagspolitiker; Egon Frid, oppositionen, och Jan Ericson, Kerstin Hermansson samt Ulf Sjösten, alliansen.
Konkreta åtgärdsförslag från Johan Kreicbergs var att förlänga provanställningsperioden och konkurrensutsätta AMS. Alliansens representanter svarade att det kommer ett förslag från regeringen att införa en visstidsanställning på upp till två år. Egon Frid från vänsterpartiet påpekade att vi inte till varje pris måste skaffa jobb till alla omedelbart, med risk att dränera mindre områden och branscher på kompetens
Alla i debatten var eniga om att matchningen mellan företag och arbetssökande samt utbildningssystemen måste bli mer flexibla – och att det behövs fler möten på olika nivåer.
Seminariet avslutades med det lokala perspektivet där Marks kommuns näringslivschef Leif Ekberg och Peter Albinson Sjuhärads kommunalförbund stolt berättade vad Mark och Sjuhärad har att ge. Moderatorn drog slutsatsen att Mark utan tvekan är en förebild på området.
Läs mer om Företagarna i Västra Götaland här.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.