Fråga till Beatrice Ask

Jag har fortsatt och driva frågor i riksdagen kring överskuldsattas situation och ställde den 20 mars en fråga till justitieminister Beatrice Ask om evighetsgäldenärer och överskuldsatta.


Fråga till statsrådet om Evighetsgäldenärer och överskuldsatta.
I debatten om överskuldsättning tas ofta siffror till hjälp för att visa hur många personer i Sverige som är s.k. evighetsgäldenärer, d.v.s. inte kan betala sina skulder inom överskådlig tid. År 2006 var antalet personer som haft löneutmätning mer än fem år ca 16000. Denna siffra har ibland fått illustrera hur många personer som kan antas vara s.k. evighetsgäldenärer. Problemet med definitionen av vem som är evighetsgäldenär är att den riskerar att utesluta en stor grupp av de människor som är överskuldsatta. De personer som har ärenden registrerade hos Kronofogdemyndigheten men saknar tillgångar att mäta ut är t.ex. inte inräknade. Detta gör att den aktuella siffran över antalet evighetsgäldenärer förminskar det allvarliga problemet med överskuldsättning i stället för tvärtom. Samtidigt vet vi att antalet personer med betalningsförelägganden hos Kronofogdemyndigheten år 2006 var över 700 000. Det finns anledning att anta att en stor andel av dessa personer har skulder som är så stora att de i praktiken aldrig kommer att klara av att betala av dessa trots att de inte haft löneutmätning i mer än fem år.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:
Vad avser ministern att göra för att få fram statistik och definitioner som bättre speglar den verkliga situationen när det gäller antalet överskuldsatta personer?
Justitieministerns korta svar kom den 29 mars:
Svar på fråga 2006/07:929 av Egon Frid (v) Evighetsgäldenärer och överskuldsatta
Egon Frid har frågat mig vad jag avser att ta för initiativ för att få fram statistik och definitioner som bättre speglar den verkliga situationen när det gäller antalet överskuldsatta personer.
Som jag svarade Egon Frid i den interpellationsdebatt vi hade om överskuldsättning för några veckor sedan är min avsikt att det inom kort skall tillsättas en utredning om bland annat skuldnedskrivning. Tanken är att frågor som rör evighetsgäldenärer skall behandlas inom ramen för den utredningen.
Stockholm den 29 mars 2007
Beatrice Ask

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.