Var tog jämställdheten vägen ministern?

Det var inte länge sedan var och varannan politiker i Sverige kallade sig för feminist, idag gör inte ens jämställdhetsministern det. Feminism och jämställdhet är en ickefråga för den nya regeringen. Reinfeldts politik är omodern och bakåtsträvande.
nina368.jpg


Denna debattartikel var publicerad i pressen i Skaraborg, tex i SLA 070313.
Under förra mandatperioden tog vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet fram en handlingsplan för jämställda löner.
Målet var att motverka löneskillnader mellan kvinnor och män. Denna handlingsplan har den borgerliga regeringen slängt i papperskorgen utan att presentera ett enda eget förslag för jämställda löner. En regering vars hela retorik går ut på att det ska löna sig att arbeta inför nu ett bidrag riktat till kvinnor för att de ska hålla sig borta från arbetsmarknaden och bli försörjda av en man. Kristdemokraternas vårdnadsbidrag är en klassisk kvinnofälla. Män som inte stannar hemma med sina barn idag när de får ut 80 procent av lönen, kommer inte att stanna hemma för ett bidrag på 3 000 kronor i månaden. Så vårdnadsbidraget är i praktiken ett mammabidrag. Inga ensamstående kvinnor kan klara sig på 3 000 i månaden. Själva idén med
bidraget är att det finns en familjeförsörjare. Förslaget om skattesubventionerade hushållstjänster är en ickelösning ur ett jämställdhetsperspektiv. När männen vägrar göra sin del av hushållsarbetet går staten in med skatterabatter så att högavlönade kvinnor slipper ställa
krav på sina män. Istället lämpas arbetet över på lågavlönade kvinnor som får fortsätta att dubbelarbeta. Skattepengar som skulle ha kunnat användas på andra områden går nu till städning, matlagning och barntillsyn hemma hos fullt friska höginkomsttagare.
Kvinnor drabbas
Försämringarna i a-kassan slår mot deltidsarbetande som får svårt att kvalificera sig för ersättning, samtidigt som de tvingas betala hela den höjda a-kasseavgiften. Taket för sjukersättningen sänks och förtidspensionärernas villkor försämras. I samtliga dessa grupper är
kvinnor överrepresenterade. Regeringens politik innebär att kvinnornas möjligheter minskar, den är ett rejält kliv tillbaka mot gamla ideal och traditionella könsroller. Politiken gynnar män med
höga inkomster. Kvinnorna är de stora förlorarna. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Därför vägrar vi att acceptera mäns våld mot kvinnor och orättvisorna på arbetsmarknaden. Därför gör vi motstånd. Vi behöver ditt stöd, kom med i motståndsrörelsen du också.
Egon Frid (v)
Riksdagsledamot i Skaraborg

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.