Svar från finansminister Anders Borg

Här svarar finansminister Anders Borg på min fråga i riksdagen om han avser att verka för att en ny folk- och bostadsräkning (FoB) ska genomföras i Sverige.


Hans svar kan ni läsa här:
Svar på fråga 2006/07:777 av Egon Frid (v) Räknande av kameler och inte människor
Egon Frid har frågat kommun- och finansmarknadsministern om han avser att verka för att en ny folk- och bostadsräkning (FoB) ska genomföras i Sverige.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.
Riksdagen beslutade den 17 maj 2006 lag (2006:378) om lägenhetsregister. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2006.
Syftet med lägenhetsregistret är att ta fram hushålls- och bostadsstatistik. Lägenhetsregistret och folkbokföring på lägenheter utgör tillsammans nödvändiga förutsättningar för att ta fram registerbaserad hushålls- och bostadsstatistik. Sådan statistik har tidigare tagits fram genom folk- och bostadsräkningar.
Jag håller med Egon Frid om att hushållsstatistik utgör ett viktigt underlag för statlig och kommunal verksamhet, liksom för forskning.
Regeringen har för avsikt att besluta om en lägenhetsregisterförordning så att insamlingen av uppgifter till lägenhetsregistret kan påbörjas och den aktuella statistiken tas fram 2011. Därmed kommer Sverige i fortsättningen att kunna leva upp till de internationella riktlinjer som finns inom detta område.
Stockholm den 7 mars 2007
Anders Borg

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.