Räknande av kameler och inte människor

Häromdagen kunde vi läsa att Sveriges kommuner av Jordbruksverket har fått i uppdrag att räkna hur många alpackor, kameler, lamor, dromedarer och jakar som finns inom kommunernas gränser.
Den 1 mars lämnade jag in denna fråga i riksdagen om statsrådet Mats Odell är villig att verka för en ny Folk- och Bostadsräkning i Sverige.


Syftet är att kartlägga hur många exotiska djur som finns i landet eftersom man är orolig för smittorisken.
Det finns åtskilliga skäl till att även ”kartlägga” människor i Sverige, även om smittorisken inte är ett av dem. Under flera år har Vänsterpartiet därför drivit frågan om att genomföra en ny folk- och bostadsräkning (FoB), ett behov som även bl.a. SCB och kommittén för hemlösa har betonat.
Hushållsstatistik utgör ett viktigt underlag för statlig och kommunal verksamhet, liksom för forskning. Internationella riktlinjer finns om att genomföra FoBar minst vart tionde år, vilket också görs i de allra flesta länder. Sverige ligger alltså efter i detta avseende.
Här har ingen FoB gjorts sedan 1990 och uppgifterna från den blir allt mindre användbara. FoB används t.ex. vid boendeplanering. Bara genom en sådan får man en heltäckande statistik om hushållens sammansättning och boendet, information som avsevärt skulle förbättra förutsättningar för god boendeplanering. Som läget är nu har forskningen kring boendet och bostadsförsörjningen i vissa delar gått i stå p.g.a. bristen på det material som en FoB skulle ge.
Det är regering och riksdag som fattar beslut om och när en ny FoB ska göras.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mats Odell följande:
Avser statsrådet verka för att en ny FoB snarast ska genomföras i Sverige?
Statsrådet Mats Odell har lämnat över frågan till finansminister Anders Borg.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.