Stopplagen inom sjukhusvården behöver vara kvar!

I torsdags presenterade regeringen sitt förslag om att avskaffa den så kallade stopplagen inom sjukhusvården. Den kom till för att för att hindra attt våra sjukhus säljs ut till privata vinstintessen. Lagen reglerar driftsformerna för offentlig finansierade sjukhus.


Denna debattartikel publicerades i VGT, SLA 070223 och NLT 070226.
Stopplagen innehåller flera bestämmelser som är viktiga för att skydda sjukhusvården från vinstintresse. Stopplagen innebär att ett landsting bara kan överlämna driften av ett sjukhus till någon annan om verksamheten drivs utan vinstsyfte. Verksamheten ska uteslutande finansieras av det offentliga samt genom vårdavgifter och lagen förhindrar därigenom också gräddfiler i vården för försäkringspatienter.
Vidare innebär stopplagen att inga regionsjukhus eller regionkliniker (de stora universitetssjukhusen) får säljas eller överlämnas till någon annan. Dessa för samhället strategiskt viktiga verksamheter får alltså inte ens lämnas över till ideella vårdgivare. Slutligen måste varje landsting ha minst ett sjukhus i egen regi.
Det finns tre tunga argument för att behålla stopplagen.
Behoven ska styra vården. Inte vinstintresset.
När högern talar om ”mångfald” i vården är det bara en dimridå. Det är redan möjligt för ideella organisationer att driva sjukhus utan vinstintresse. Det som borgarna vurmar för är rent och skärt vinstintresse i vården. De vill med sitt förslag släppa in multinationella vårdbolag som inte driver sjukvård av omsorg av patienterna utan av omsorg om aktieägarnas plånböcker. Och det är våra skattepengar som ska fylla dessa redan välfyllda plånböcker.
Vinstintresse i vården inför en drivkraft att bara behandla de mest lönsamma diagnoserna och att på olika sätt utnyttja ersättningssystemet så att man maximerar sin vinst. Sådana prioriteringar kan mycket väl stå i motsättning till de medicinska behoven av behandling. Därför ska de medicinska behoven styra vården. Inte vinstintresset.
Sjukvården blir dyr och ineffektiv
I USA har man väldigt mycket privata vinstgivande sjukhus. USA:s sjukvård är mer än dubbelt så dyr som den svenska (se t.ex. WHO:s World Health Report 2005) samtidigt som kvalitén generellt sett inte är bättre. Om man studerar indikatorer på folkhälsan som livslängd och barnadödlighet ser man tvärtom att Sverige ligger före.
Regeringen öppnar för försäkringslösningar i vården
Högeralliansen lovade i valrörelsen mycket tydligt att sjukvården skulle fortsätta att vara offentligt finansierad. Men nu öppnar man för mer av försäkringslösningar inom sjukvården. I promemorian om driftsformer för sjukhus skriver man:
”Privata sjukvårdsförsäkringar kan emellertid fungera som ett komplement till den offentliga finansieringen och i vissa fall avlasta den offentliga vården.”
Låt oss hoppas att regeringen Reinfelt inte sviker löftet om att sjukvården ska vara offentlig finansierad på samma sätt som man redan svikit löftet om att inte privatisera några akutsjukhus. Det skulle skapa gräddfiler där de som har pengar har möjlighet att gå före i kön till olika behandlingar.
En offentlig finansierad vård och offentligt styrd och ägd sjukvård gynnar oss alla och ger bättre vård efter behov och efter medicinska prioriteringar. Det stödjer vänsterpartiet.
Egon Frid (v)
Riksdagsledamot Skaraborg

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.