Diskriminering av bostadssökande

Dags för en ny interpellation till ”bostadsministern” Mats Odell. Denna gång handlar interpellationen om diskriminering av bostadssökande och behovet av bostadsförmedlingar i kommunerna.


I förra veckan publicerade Hyresgästföreningen, i samarbete med Uppsala universitet, en undersökning om diskriminering på bostadsmarknaden. Resultatet av undersökningen är tyvärr inte så överraskande, men desto mer nedslående. Det är bara en i raden av rapporter som visar hur åtskilliga hyresvärdar diskriminerar bostadssökande på etnisk grund. I hela 37 procent av fallen i Hyresgästföreningens undersökning finns inslag av diskriminering från hyresvärdens sida gentemot bostadssökande med utländska namn. Detta är allvarligt för individen, men även för samhället i stort. Särbehandling på etnisk grund är tyvärr inte enskilda händelser utan ett strukturellt problem. Sämre tillgång till bostadsmarknaden leder till sämre möjligheter även på andra samhällsområden samt till ökad segregation.
Läs interpellationen här.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.