Regeringens hemlöshetsstrategi

Min nästa interpellation blev en social bostadspolitisk fråga genom denna interpellation om regeringens hemlöshetsstrategi. Det kom till min kännedom att regeringen avser att ta fram en strategi mot hemlösheten vilket i och för sig är lovvärt. Dessvärre saknar den borgerliga regeringen en helhetssyn på hemlöshetsproblematiken genom de beslut som kraftigt minskar kommunernas möjlighet att bygga hyreslägenheter och den planerade utförsäljningen av de allmännyttiga bostadsföretagen.


I stället för att ta ett helhetsgrepp på problemet med hemlöshet väljer regeringen att förminska bostadspolitiken till en fråga om behandling av människor med missbruksproblem. Regeringen väljer att inte se att långt ifrån alla hemlösa människor svarar mot schablonbilden av en missbrukande man. Det kan till exempel handla om vräkta barnfamiljer, kvinnor som är beroende av misshandlande män för att få tak över huvudet eller en asylsökande person som delar en enrumslägenhet med flera andra personer i samma situation.
Med hänvisning till ovanstående ställde jag följande frågor till statsrådet:
1. Hur avser statsrådet att verka för att alla människor ska garanteras rätten till en god bostad?
2. Avser statsrådet att ta ett helhetsgrepp på hemlöshetsfrågan kopplad till bostadspolitiken?
Läs hela interpellationen här och läs debatten i protokollet här:
Debatten om regeringens hemlöshetsstrategi hölls med folkhälsominister Maria Larsson den 23 januari där jag framförde bland annat att det är synd om Maria Larsson blir regeringens socialtjänst och som får uppgiften att städa upp efter Mats Odell och Fredrik Reinfeldts framfart i att försämra förutsättningarna för en bra helhetssyn i politiken och för landets alla hemlösa som behöver både en bostad och i förekommande fall även rehabilitering.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.