Vänsterpartiet vill se en ny folk- och bostadsräkning

Vänsterpartiet vill se en ny folk- och bostadsräkning. Detta framförde jag i ett anförande om samhällsekonomi och finansförvaltning i finansutskottets betänkande den 21 december. En bra offentlig statistik är viktig för rätten till en bostad. För oss i Vänsterpartiet är rätten till en bostad central. Den rätten har förstärkts i samband med införande av en bostadsförsörjningslag, som kom tidigare. Tyvärr är den lagen dock otillräcklig och otydlig i sin utformning.


Axplock ut mitt anförande:
En av de påverkande faktorerna till att uppnå rätten till en bra bostad i Sverige är bra förutsättningar för en bra boendeplanering. För oss i Vänsterpartiet är planering av bostäder och boendemiljö en central fråga för att kommunerna tillsammans med den statliga nivån ska kunna ta sitt ansvar för en social bostadspolitik.
Genom en ny lag om lägenhetsregister kommer vissa grundläggande behov för kommunernas möjlighet till en boendeplanering att tillgodoses. Dock krävs det att vi fyller alla de luckor som finns för att få ett bra statistiskt underlag.
I denna strävan vill Vänsterpartiet se en ny folk- och bostadsräkning. En ny lag om lägenhetsregister har förbättrat förutsättningar för planering av bostäder. Men vi i Vänsterpartiet vill utöka antalet fakta i registret till att även innehålla uppgifter om tillgång till hiss, antal våningsplan i flerbostadshus, värme- och ventilationssystem samt upplåtelseform.
Läs hela anförandet här från den 21 december i riksdagens protokoll.

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.