Fråga om bostadstillägg för pensionärer

Den 17 november ställde jag en skriftlig fråga till ”bostadsminister” Mats Odell om bostadstillägg för pensionärer. En grupp som är hårt drabbade av de ökade klyftorna är pensionärerna. I dag har många äldre i hyresrätt svårigheter att klara av sina boendekostnader. För att förbättra situationen för pensionärerna krävs kraftfulla åtgärder från samhällets sida. Ett användbart och träffsäkert bostadspolitiskt instrument för att åstadkomma en förbättring i detta avseende är bostadstillägget.


Skriftlig fråga den 17 november om Bostadstillägg för pensionärer
av Egon Frid (v)
till statsrådet Mats Odell (kd)
En grupp som är hårt drabbade av de ökade klyftorna är pensionärerna. I dag har många äldre i hyresrätt svårigheter att klara av sina boendekostnader. För att förbättra situationen för pensionärerna krävs kraftfulla åtgärder från samhällets sida. Ett användbart och träffsäkert bostadspolitiskt instrument för att åstadkomma en förbättring i detta avseende är bostadstillägget.
Bostadstillägget till pensionärer utgör en mycket viktig inkomstkälla för ålderspensionärer med låga inkomster. Av pensionärerna med låga inkomster är dessutom så många som 75 % kvinnor. Innan valet talade de borgerliga politikerna om en höjning av bostadstillägget för pensionärer med låga inkomster, från dagens 93 till 95 %, av en boendekostnad på max 5 000 kr i månaden. Vänsterpartiet välkomnar förslaget i budgetpropositionen för 2007 om att höja hyrestaket till 5 000 kr för ålderspensionärer, men beklagar att ingen ökning av procentsatsen föreslås.
En grupp som dock helt har hamnat i skymundan är förtidspensionärerna. Vi menar att det är nödvändigt att göra motsvarande förbättringar för denna grupp. Dessutom bör man snarast genomföra höjningen till 95 % för båda grupperna.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mats Odell:
Vilka förbättringar avser statsrådet att genomföra för pensionärer och förtidspensionärer då det gäller bostadstillägget?
”Bostadsminister” Mats Odell lämnade över frågan till socialförsäkringsministern och hon svarande.
Läs socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons svar från 22 november här:

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.