Alliansen för en politik mot arbete

Debattsvar till Holger Gustafsson (kd) i Skaraborgs press 061119.
Det är rätt uppfattat av Holger Gustafsson att vänsterpartiet inte spar på krutet i kritiken mot den orättfärdiga politik och de klassmässiga förslag som klyftornas allians driver.
Tyvärr så finns det fler än Holger, som står bakom regeringens politik, som inte har insett vilken politik som alliansen har.


Det är dags att alliansens riksdagsledamöter själva inser vad deras förslag innebär. Skattesänkningarna genom jobbavdrag, sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt fastighetsskatt är långt ifrån finansierade till fullo. Det planerade stoppet av investeringsstödet och nya räntebidrag till nyproduktion av lägenheter kommer att leda till ett kraftigt minskat byggande. Dessa slutsatser gör även många företrädare för borgerligt styrda kommuner runt om i Sverige. I budgetpropositionen från alliansen föreslås också ett stopp för flera former av vuxen- och arbetsmarknadsutbildningar.
Dessa förslag från regeringen kommer med all sannolikhet att skapa mer passiv arbetslöshet än fler nya jobb. Därmed är det befogat att ifrågasätta alliansens trovärdighet för fler jobb.
Många av de så kallade nystartjobben leder till att människor i utanförskap kommer att vara kvar i utanförskapet. Syftet för regeringen är att det ska bli billigare att anställa arbetslösa och på så sätt göra det lönsammare för företagen. Många som kommer att ”tvingas” att ta jobb med låga löner blir inte självförsörjande på dessa inkomster. Regeringen kommer att föra över kostnader från arbetsmarknadsåtgärder till kommunernas ansvar för socialbidrag. Många som idag har haft aktivitetsersättning via Arbetsförmedlingen som försörjning blir av med denna ersättning när regeringen stoppar arbetsmarknadsåtgärderna.
Vänsterpartiet är självkritiskt när det gäller det stora utanförskapet i Sverige idag och anser att alla har ett ansvar för att bryta denna utveckling. Men att då rivstarta med en klassisk högerpolitik som fördelar om miljarder mellan samhällsklasser minskar inte utanförskapet. Det visar bara att klyftornas allians utnyttjade människor i utanförskap att rösta för en vad som presenterades ny politik. För att minska utanförskapet, arbetslösheten, bostadsbristen, hemlösheten, orättfärdiga löner behöver vi en politik för arbete, rättvisa och solidaritet.
Det erbjuder inte regeringens politik för arbete.
Egon Frid (v)
riksdagsledamot Skaraborg

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.