Klyftornas allians saknar trovärdighet när det gäller jobben!

Debattartikel i Skaraborgs press 061109.
Riksdagsledamöterna från Skaraborg som står bakom allians för Sverige skriver i en debattartikel att deras politik ger fler i arbete i Skarborg och att deras politik ger mer att dela på. Med stora ofinansierade skattesänkningar, kraftigt minskat bostadsbyggande, kraftigt minskade arbetsmarknadsåtgärder riskerar det istället att bli fler arbetslösa och färre som får vara med och dela.


Den moderatledda regeringen, klyftornas allians, presenterar i budgetpropositionen en politik som bygger på förhoppningar om att det ska bli fler jobb för att man sänker skatterna och ger mer pengar till de rika. Det finns ingen egentlig grund för att tro att detta ska inträffa. Regeringens nyckelparoll om att det ska löna sig att arbeta bygger på grundtanken att de arbetslösa avstår från arbete som ett marknadsmässigt val.
I själva verket har arbetet en djupt social funktion. Människor vill arbeta. I Sverige är attityden till arbete över huvudtaget sådan att människor anser det mycket viktigt i sig. Att öka människors incitament att anstränga sig hårdare för att få jobb genom att kraftigt försämra villkoren för den som drabbats av arbetslöshet skapar inte fler arbetstillfällen.
Enligt Ams fanns det vid halvårsskiftet 2005 minst 40 sökande per ledigt arbete. Sedan dess har de arbetslösa blivit färre och antalet lediga jobb fler, men signalen är tydlig. För liten ansträngning från de arbetslösas sida är inte problemet. På samhällelig nivå är det klart att sökandet i sig inte skapar fler jobb. Den ekonomiska politiken måste i stället inriktas på att skapa flera arbeten, medan arbetsmarknadspolitiken ska inriktas på att hjälpa dem som står längre bort från arbetsmarknaden att inte ständigt hamna sist i samma kö.
Regeringen gör ingetdera. Den ekonomiska politiken stimulerar konsumtionsutrymmet för dem som redan har det gott ställt. Arbetsmarknadspolitiken skärs ned kraftigt och skapar därmed stora svårigheter för dem som i dag är arbetslösa och inte omedelbart får ett arbete. Trots det exceptionellt goda utgångsläget kommer arbetslösheten enligt regeringens egna beräkningar att öka under 2007.
Regeringen utformar såväl den ekonomiska politiken som arbetsmarknadspolitiken för att trycka ned löntagarkollektivets löneanspråk och skapa en särskild låglönemarknad. Mot detta ställer vänsterpartiet en politik för arbete med utbyggd offentlig välfärdssektor, aktiv energiomställning, bostadsbyggande och satsningar på järnvägs- och kollektivtrafik. Det finansierar vi genom skatt efter bärkraft från högavlönade och bolagsvinster. Det är en rättvis politik för arbete, solidaritet, produktivitet och framtidstro.
Egon Frid, Skövde
Riksdagsledamot (v)

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.