Fråga till "bostadsminister" Mats Odell om hyresgarantier

Den 2 november ställde jag en skriftlig fråga till ”bostadsministern” Mats Odell om hyresgarantier. Stöden till byggandet av hyresrätter och studentbostäder på sammanlagt 1 300 miljoner kronor tas bort från årskiftet. Detta drabbar framför allt yngre som söker bostad.


Fråga om hyresgarantier
av Egon Frid (v)
till statsrådet Mats Odell (kd)
Stöden till byggande av hyresrätter och studentbostäder på sammantaget 1 300 miljoner kronor tas bort från årsskiftet. Tar man bort också detta stöd så minskar det viljan att bygga hyresrätter. Den uppgången i byggandet under senare år kommer nu att brytas. Det drabbar framför allt de unga som söker bostad.
Vänsterpartiet har drivit och, tillsammans med föregående regering, avsett att genomföra ett system med hyresgarantier till bostadssökande som på grund av osäkra eller låga inkomster har svårt att få en egen bostad. Den nya regeringen vill avvakta med genomförandet och vill sannolikt även utöka garantierna till att omfatta också kreditgarantier till unga som köper sin bostad. Tyvärr sker ingen höjning av anslaget. Risken är att pengarna inte räcker med de nya förutsättningarna.
Jag vill därför fråga kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell:
Avser statsrådet att säkerställa att bostadssökande som på grund av osäkra eller låga inkomster får rätt till en egen bostad?
Läs svaret här:

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.