En bostadspolitik utan bostäder – och utan politik

En bostadspolitik utan bostäder – och utan politik
Den nytillträdda borgerliga regeringen presenterade i sitt budgetförslag ett antal förslag som är direkt fientliga mot hyresgäster i allmänhet, och lågavlönade sådana i synnerhet.


Genom att slopa stöden drar den borgerliga regeringen ett snabbt penndrag över alla försök att skapa en hållbar bostadssituation för Sveriges bostadslösa och trångbodda – inte minst för alla de ungdomar som är beroende av att antal billiga hyresrätter bland beståndet ökar.
Inte heller anser regeringen att det behövs särskilda morötter för att få fart på byggandet av studentbostäder. De ökade resurser på 100 miljoner, som i vårbudgeten tillfördes investeringsstöden med syftet att öka byggandet av studentbostäder, slopas också vid årsskiftet. Förutom de effekter detta kommer att få på byggmarknaden, med ökad arbetslöshet bland byggnadsarbetare och andra i branschen, kommer det att bli än svårare för studenter att söka högskoleutbildning på annan ort än hemorten. Detta stänger ute alla de ungdomar som inte bor på eller inom pendlingsavstånd till högskoleorterna.
Ytterligare ett steg bakåt till ett gammaldags samhälle är förslagen att ”lämna förslag till ekonomiska incitament bl a inom skatteområdet, som kan öka bostadsinnehavares intresse för upplåtelse av den egna bostaden”. Istället för att samhället tar ansvar för att dess medborgare har en rimlig bostad, hänvisas de bostadssökande till andrahandsboende och inackorderingslösningar, helt i händerna på inackorderarens välvilja. En positiv lösning för den som sitter med en 12-rumsvilla där sju rum står tomma, men en dålig lösning för den som vill ha en egen bostad.
Min slutsats är att även inom bostadspolitiken står ”de nya moderaterna” för en återgång till det gamla – till en bostadspolitik präglad av inhysesboende och med avsaknad av ett samhälleligt ansvar. En politik med rötterna i 1920-talets Sverige – vad är det nya med det?
Egon Frid, riksdagsledamot (v), ledamot av riksdagens civilutskott
För vidare information:
Egon Frid, 08-786 46 69, 070-300 66 07
Yasmine Carlsson, politisk sekreterare, 076-832 50 42

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.