Första brevet till Skaraborg från en ny ledamot!

Hej! Detta brev skrev jag till medlemmarna i Vänsterpartiet i Skaraborg 061016 som en hälsning från deras nya riksdagsledamot. I brevet komenterade jag en del dagsaktuella politiska frågor och beskrev hur jag har det som ny ledamot i Riksdagen och mina främsta arbetsuppgifter som ordinarie ledamot i Civilutskottet.


Hej!
Ja nu är det bara 20 stycken kvar i regeringen och fortsätter det så här så har vi snart blivit av med regeringen Reinfeldt. Det är nog tyvärr fromma förhoppningar men visst har det påverkat deras rivstart som istället blev rovstart av fuskande ministrar.
Den ”nya” moderatretoriken är väl genomtänkt och skicklig, vilket de kan änvända länge utan att låta opposotionen ta över tackpinnen i sysselsättningsfrågan. Dessutom ser det ut som regeringen har tur och får en sysselsättningsuppgång att leva på och ta äran av trots att de inte har några konkreta förslag på hur nya jobb ska skapas. Just nu håller de på att avveckla massor av jobb genom den idag lagda budgeten där Skaraborgs drabbas av förändringar inon Länsarbetsnämnden och Djurskyddsmyndigheten. (Men leve minknäringen – snart kan vi kanske gå i päls allihopa – där är där de nya jobben ska skapas!?)
Jag har fått frågan om hur jag bor i Riksdagen. Vänsterpartiet har riksdagskansliet på 4:e våningen i Ledamotshuset, vid Mynttorget och bredvid Riksdagshuset. Där har jag ett arbetsrum, L4-30, vilket alla vi 22 ledamöter har var sitt. Där jobbar också kanslipersonal, politiska sekreterare och pressekreterare åt v.
Sedan så har jag fått ett bostadsrum/övernattningsrum på 6:e våningen i Ledamotshuset, L6-20, som är som ett stort hotellrum med ett trinettkök. Jag har ingen sjöutsikt varken från arbetsrummet eller övernattningsrummet men från köksbordet ser jag Storkyrkans torn så jag vet vad klockan är. Flera av ledamöterna bor i olika lägenheter/övernattningsrum i närheten av Riksdagen. (Ingen får längre av brandsäkerhetsskäl bo på sitt arbetsrum.)
Jag har även fått frågan om vad Civilutskottet gör. CU är ett sammanslaget utskott av f d Lagutskottet och f d Bostadsutskottet. Så de ärenden som CU har att behandla är bl a familjerätt, bolags- och föreningsrätt, konkursrätt, konsumentpolitik, bostadspolitik, fysisk planering, samhällsplanering m m. Det känns spännande med dessa frågor då det är mycket som anknyter till civilrätt och socialrätt och den lika viktiga bostadspolitiken med det stora utanförskapet och de sociala orättvisorna. Jag har också fått bli ordinarie i CU och ersättare i Trafikutskotter vilket gör att jag kan mer kontcentrera mig i CU och behöver inte dublera som flera får göra som är arbetande ersättare i två utskott.
Jag har fått uppslag om att driva frågan om en bredare och trafiksäkrare E 20 genom Skaraborg. Har ni uppslag på frågor som ni vill att jag/vi ska driva så skriv och kom med idéer. Den första interpellationen handlar om allas rätt till bostad och så har jag en egen motion på gång om konsumtionsfrid, att vi ska få freda våra hem från påträngande reklam.
Första tiden har varit intressant och spännande. Lite förvirrat är det och försöka hitta rätt och våra uppgifterna och arbetssystemet på vårt kansli och i Riksdagen. En tröst i bedrövelsen är dock att de avgående f d statsråden som är nya riksdagsledamöter ser lika förvirrade ut som oss helt nya. Jag hälsade på Mona Sahlin härom dagen och hon sa: ”välkommen till dårhuset”. Även om det kändes så för henne så vill jag i alla fall inte tro att det är så.
För er som känner Johannes så kan jag informera er om att han är i form på innebandyn på onsdagskvällarna och jag har fortfarande ont efter en av hans tacklingar.Vi hörs och ses!
Vet ni någon mer som vill få brev från eran riksdagsledamot från Skaraborg så be dem skicka sin e-post till egon.frid@riksdagen.se .
Med vänlig hälsning
Egon Frid
Riksdagsledamot (v) och ledamot i Civilutskottet
Riksdagen
100 12 Stockholm
08-786 46 69
070-300 66 07

Dela med vänner!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.